Kako održati rezano cvijeće svježim

Objavljeno: 18/08/2019

 

Svi vole svježe cvijeće jer svojim izgledom nosi radost i živost u svakoj prostoriji u kojoj se nalazi. Osim toga , podsjeća vas na dragi povod zbog kog ste dobili cvijeće i uz to širi pozitivne vibracije zar ne?

Možda ste sami odlučili da oplemenite prostor svježim rezanim cvijećem , ali ipak niste zadovoljni dužinom njegovog trajanja. Čuli smo razne priče koje su vjerovatno i istinite jer se prenose sa generacije na generaciju, da se ljudi nerijetko odlučuju da u vazu stave malo šećera, aspirin ili sprite , te da izuzetno produžava trajanje svježeg izgleda buketa. Nismo sigurni da li je ovo istina ili mit ali vrijedi probati.

Imajte na umu da neki cvjetovi po prirodi duže traju od drugih, kao npr. Ljiljan, lizijantus, alstromeria,hrizantema,.. spadaju u izuzetno otporne cvjetove , dok oni koji su poznati po kraćem vijeku trajanja su ruže, lale, zumbuli,..

Naša priča se bazira na iskustvu i odnosi se na svakodnevnom mijenjanju vode.

Čista vaza idealne veličine

Obratite pažnju da je vaza u koju stavljate cvijeće idealne veličine za vaš buket. Ne smije biti prevelika , a ni premala (može doći do lomljenja stabljika)

Svakodnevno mijenjajte vodu i perite stabljike

Uklanjanjem stare vode uklanjate  bakterije i gljivice iz nje i sa stabljika

Potkratiti krajeve stabljika

Ovim ćete omogućiti cvijeću da pije vodu. Jako je važno da obratite pažnju da su sve stabljike u vodi jer su nekada neke kraće  od drugih. Potkratiti ih pod kosim uglom i nikako ne dozvolite da dodiruju dno vaze .

Skloniti ga sa sunca i toplote

Vjerovatno je idelano mjesto za vaš buket ono pored prozora  koji je izložen direktnoj sunčevoj svjetlosti ili tik uz televizor da biste ga mogli gledati i diviti mu se. Naime, rezano cvijeće ne trpi izvore toplote takve izvore toplote. Idealna temperatura za rezano cvijeće ne bi trebala da prelazi 20°

I ako ne trpi toplotu  nemojte misliti da vazu sa cvijećem treba da postavite direktno ispod klime , naprotiv, idealno mjesto je zaštićeno od svih eksternih uticaja .